CONFERINŢA BURSA: "CODUL INSOLVENŢEI" / CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Trebuie să analizăm mai atent cauzele care duc la insolvenţă"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 22 februarie 2019

Cristian Pârvan

Cristian Pârvan

Pârvan: "Insolvenţa este un instrument care poate fi folosit să te omoare"

Insolvenţa este un instrument al economiei de piaţă care poate "să te omoare", cu atât mai mult în condiţiile în care 200.000 firme din ţara noastră au capital social negativ, iar prevederile legis­lative din domeniu nu sunt corelate, a subliniat, ieri, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Domnia sa a precizat, ieri, că mediul de afaceri autohton are tot interesul ca toate procedurile legale, existente la noi în ţară, să fie cât mai clare şi mai simple, aceasta fiind, de altfel, problema cu care antreprenorii de la noi se confruntă de 30 de ani.

Preşedintele PIAROM a afirmat: "Când vorbim de insolvenţă, mediul de afaceri are o durere când trebuie să ajungă în această situaţie. Insolvenţa este o chestiune, un proces, absolut normal, fiind un instrument al economiei de piaţă. Nu înţelegem de ce Consiliul Legislativ nu stopează legile care sunt date fără să aibă legătură cu prevederile anterioare şi nu corelează legislaţia. Avem 20.000 de cauze legislative în contecios, în fiecare an, avocaţii câştigă, tribunalele adună, timpul de judecată fiind, în medie, de cinci ani. Suntem interesaţi să începem cât mai repede să punem toate aceste lucruri în ordine, pentru că în caz contrar tot mediul de afaceri va plăti, într-o formă sau alta, iar asta înseamnă că vom plăti cu toţii". Este un proces la care trebuie să colaborăm cu toţii, iar dialogul nu este foarte simplu, însă ar putea exista un succes parţial dacă adoptăm o abordare ceva mai aplicată, susţine domnia sa.

Un aspect pozitiv remarcat de Cris­tian Pârvan este faptul că am reuşit să reducem numărul de insolvenţe, adăugând: "Asta este, în esenţă, foarte bine şi avem şi exemple de insolvenţe de succes, care arată că dacă suntem profesionişti, putem să reuşim. Avem, totuşi, probleme. În România, avem 200.000 de firme cu capital social negativ, iar statul nu poate să facă nimic, ceea ce este o aberaţie".

Totodată, preşedintele PIAROM susţine că este nevoie ca problematica insolvenţei să fie analizată mai bine, mai temeinic, menţionând că trebuie să acordăm, atenţie, în primul rând la cauzele care o provoacă.

Domnul Pârvan a mai explicat: "Haideţi să vedem ce se întâmplă în economie, prin prisma insolvenţei. Avem nevoie de o mai bună analiză. Toată lumea vorbeşte despre insolvenţe, dar nimeni nu urmăreşte de ce se produc ele. Putem să mergem înainte cu majorarea salariului minim cu 10% în fiecare lună, că doar ce contează... putem să mărim, în continuare, preţurile la energie electrică, fără nicio justificare, la gaze naturale, fără nicio justificare, precum şi pe cele la combustibili, fără nicio justificare şi tot aşa. Este evident că toate acestea au un impact semnificativ asupra mediului de afaceri, creându-le probleme antreprenorilor de la noi, iar dacă nu avem grijă de mediul de afaceri, vom avea cu toţii probleme. Sunt insolvenţe pe care le urmăresc cu plăcere. Vreau să văd şi eu insolvenţa Radet, pentru că în ţară există «n» insolvenţe, şi vorbim aici cam de toate sistemele de încălzire. Mai sunt două sau trei sisteme care se susţin, încă. Avem şi cazuri de insolvenţe curioase, cum e cea de la Oltchim. Îi felicit pe cei care s-au ocupat de ea pentru ceea ce au făcut acolo. Este dovada că dacă aveam un pic de cap se putea şi mai bine".

Insolvenţa este un instrument care poate fi folosit să te omoare şi să te incinereze, iar mediul de afaceri vrea să obţină mai multe informaţii despre unele aspecte concrete privind practica insolvenţei, a conchis Cristian Pârvan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb